Ga naar de hoofdinhoud

Immersive Mental Health

Immersive Mental Health project

Met het project Immersive Mental Health onderzoeken we hoe virtual reality gecombineerd met wearables kan worden ingezet om zowel cliënten, patiënten als zorgprofessionals te helpen ontspannen. 

Datum
Van 01 sep '22 tot 31 aug '24
Supported by
VLAIO | TETRA
www.vlaio.be
Contact
bert.bonroy@thomasmore.be
+3214802296

 

Wat?

Het Immersive Mental Health-project wordt uitgevoerd door onderzoekers van het expertisecentrum Zorg en Welzijn (onderzoeksgroep Mobilab & Care en de onderzoeksgroep Mens en Welzijn) met steun van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Tetra-programma). Tijdens het project werken we nauw samen met organisaties en bedrijven die het mentaal welbevinden van zorgvragers én hulpverleners willen verbeteren. Dat doen we door gebruik te maken van immersieve technologieën zoals virtual reality, en van draagbare technologieën (wearables) voor het meten van hartslag, ademhaling en andere biofeedback tijdens de beleving.

Immersieve technologie omvat elke vorm van technologie die de realiteit uitbreidt of een nieuwe realiteit creëert, bv. virtual reality (VR), augmented reality (AR), 360° video, mixed reality (MR) en immersive room of cave VR. Deze technologieën zorgen als het ware voor een gevoel van onderdompeling (immersie) in een kunstmatige omgeving, die de werkelijke omgeving vervangt of aanpast, zodat gebruikers zich laten meeslepen door de nieuw gecreëerde omgeving. In dit project werken we met VR en 360° video die ervaren worden a.d.h.v. een VR-bril (headset).

Meer weten over ontspanning in VR met Biofeedback?

Doel

Binnen het expertisecentrum Zorg en Welzijn beoogt onderzoeksgroep Mobilab & Care samen met de onderzoeksgroep Mens en Welzijn de zorgsector en de ontwikkelaars en verdelers van immersieve technologie en wearables te ondersteunen in enkele belangrijke uitdagingen:

  • Kennis over het potentieel van immersieve technologie in combinatie met biofeedback bundelen, vertalen en verspreiden  naar
    • Zorginstellingen
    • Technologische ondernemingen met een zorginsteek
    • Ondernemingen die immersieve toepassingen en/of biofeedback ontwikkelen
  • Relaties versterken tussen deze partijen en hun toepassingen.
  • Onderbouwde methodieken introduceren die gebruik maken van zulke toepassingen in de zorgcontext.
  • Ontwikkeling en/of gebruik van bestaande toepassingen van VR gecombineerd met wearables. Het doel is dit uittesten in verschillende use cases voor zowel zorgprofessionals als cliënten en patiënten.

Activiteiten blog

Vier use cases

Onze rol

Binnen het expertisecentrum Zorg en Welzijn brengt de onderzoeksgroep Mobilab & Care volgende expertise en kennis in:

  • Integratie van de hard- en software die nodig is voor het realiseren van de biofeedback, inclusief signaalverwerking en algoritmeontwikkeling
  • Gebruik van wearables en sensoren
  • Opzetten en uitvoeren van gebruikerstesten, van studiedesign tot rapportage
  • Opzetten en uitvoeren van workshops, opleidingen en lezingen over technologie voor slimmere zorg en inclusie van mensen met een beperking

Binnen het expertisecentrum Zorg en Welzijn brengt de onderzoeksgroep Mens en Welzijn volgende expertise en kennis in:

  • Implementatie van digitale toepassingen voor de (geestelijke) gezondheidszorg, in dit geval specifiek virtual reality en 360° video
  • Ethische procedures 
  • Opzetten en uitvoeren van gebruikerstesten, van studie design tot rapportage
  • Opzetten en uitvoeren van workshops, opleidingen en lezingen over digital mental health

De onderzoekers kunnen hierbij rekenen op de input van een TETRA-begeleidingsgroep, die bestaat uit een mix van zorgorganisaties en technologische bedrijven.

Onderzoekers

Onderzoeker

Bert Bonroy

Gefascineerd hoe technologie de zorg van vandaag én morgen kan ondersteunen.

Onderzoeker

Glen Debard

Onderzoeker geëngageerd in het introduceren van technologie in de (mentale) zorg voor jong en oud.

Onderzoeker

Sylvie Bernaerts

Sylvie Bernaerts (PhD) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Psychologie en technologie. Haar expertise ligt in de inzet van immersieve technologie in de (geestelijke) gezondheidszorg.

Onderzoeker

Marlon van Loo

Marlon van Loo is sinds september 2022 onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn. 

Onderzoeker

Romy Sels

Gespecialiseerd in het inzetten van technologie om het revalidatieproces te optimaliseren.