Op maandag 13 november werden we ontvangen bij Dienstencentrum Sint Oda in Pelt, waar we een boeiende namiddag doorbrachten om de zorgverleners te informeren over de mogelijkheden van Virtual Reality (VR) in de gezondheidszorg. Het hoofddoel was om hen bekend te maken met de studie waaraan ze zouden deelnemen en tegelijkertijd meer inzicht te verschaffen in de veelzijdige toepassingen van VR in de zorg.
We begonnen met een overzicht van de huidige toepassingen van VR in de gezondheidszorg, variërend van angsttherapie tot vaardigheidstraining en fysieke revalidatie. Bijzondere aandacht ging uit naar het gebruik van VR voor relaxatie, waarbij we verschillende VR relaxatie-apps en de synergie met wearables bespraken.
Vervolgens gingen we over naar het hands-on gedeelte. De aanwezigen kregen de kans om zelf met VR aan de slag te gaan. Op verschillende stands konden ze VR-games en diverse relaxatie-apps uitproberen, en alvast kennismaken met de specifieke VR relaxatie-app die ze de komende weken zouden gaan gebruiken voor de studie.
Voor de zorgverleners van Sint Oda staat een "high-end use case bij een niet-klinische populatie" op het programma. Dit betekent dat ze de VR relaxatie-app, genaamd Medical Hypnosis, enkele weken vrijblijvend kunnen ervaren. Daarna worden ze uitgenodigd om minstens vier keer de app te gebruiken, waarbij ze voor en na de sessies enkele vragenlijsten invullen. De gebruikte high-end VR-bril van Psylaris is uitgerust met sensoren om hun hartslag en hartslagvariabiliteit te monitoren, wat extra waardevolle inzichten zal opleveren.