Ga naar de hoofdinhoud

High-end niet-klinisch

In dit onderzoek kijken we specifiek naar de effecten van een VR-ontspanningssessie bij enerzijds ouders op de afdeling neonatale intensieve zorg van UZ Leuven en anderzijds bij de zorgverleners en medewerkers van Sint Oda en ZNA Stuivenberg.

 

Gebruikershandleiding  

Download hier de gebruikershandleiding voor de VR relaxatie toepassing.

Handleiding psylaris VR.pdf
.pdf
Download

Zo willen we begrijpen hoe ouders zo'n VR-ervaring precies ervaren. Ouders kunnen op de afdeling neonatale intensieve zorg blijven tijdens de opname van hun kind. Deze periode kan erg stressvol zijn voor ouders, en hoewel ze toestemming hebben om de afdeling te verlaten om te ontspannen of een andere omgeving op te zoeken, gebeurt dit in de praktijk niet vaak. Een VR-programma om ontspanning te bevorderen is dus een interessant idee om te onderzoeken. VR kan ouders tijdelijk weghalen uit een stressvolle omgeving en onderdompelen in een rustgevende ervaring, terwijl ze hun kind niet fysiek hoeven te verlaten.

Bij de medewerkers van Sint Oda en ZNA gaan we vooral nagaan hoe VR releaxatie praktisch ingezet kan worden tijdens de verschillende shiften en diensten. Bijkomend willen we weten wat de effecten hier zijn bij de medewerkers want ook hier kunnen er verschillen zijn tussen een dag of een nacht shift. Of wil je misschien liever ontspannen tijdens of na een “drukke” shift?

 

Bij deze use case wordt de VR relaxatie app "Medical Hypnosis" van Psylaris gebruikt. Het idee van deze app is om een diepere staat van ontspanning op een passieve manier te creëren. Je begint in een virtuele wachtkamer en vervolgens leidt een begeleidende stem je naar de trap en uiteindelijk naar een tropisch strand. Daar zie je bv. de zee en vlinders in de duinen, hoor je vogels en de zee en nog veel meer. Vervolgens begeleidt de stem je verder doorheen de ontspanningssessie. Bij deze use cases maken we gebruik van standalone VR-headsets. Deze VR-headsets hebben geen smartphone nodig om te kunnen functioneren. Daarnaast registreert de VR headset ook hartslag waardoor er ook geen aparte wearable gedragen hoeft te worden.