Overslaan en naar de inhoud gaan

Use case low-end niet-klinisch

Met deze studie onderzoeken we specifiek of een VR-ontspanningssessie zorgprofessionals kan helpen ontspannen. De studie wordt uitgevoerd in samenwerking met zorgprofessionals die werkzaam zijn bij NEKTARI, CGG Andante en UPC Duffel. Deze zorgprofessionals staan vaak onder grote druk tijdens hun werk en hoewel er soms een ontspannend aanbod beschikbaar is, wordt hiervan niet altijd gebruik gemaakt. Een VR-aanbod om zorgprofessionals te helpen ontspannen is dan ook een interessante piste om te verkennen. VR kan voor zorgprofessionals een effectieve manier zijn om zich af te sluiten van een stressvolle omgeving en zich onder te dompelen in een ontspannende ervaring, terwijl ze tegelijkertijd de werkvloer niet lang hoeven te verlaten. Het idee achter VR-relaxatie is dat mensen met behulp van een VR-bril ondergedompeld worden in een fictieve natuuromgeving (bv. strand) en auditief begeleid worden tijdens een ontspanningsoefening (bv. ademhalingsoefening).

Gebruikershandleiding

Download hier de gebruikershandleiding voor de smartphone relaxatie toepassing met de Fitbit of de Moonbird als wearable.

Handleiding smartphone low-end_Fitbit.pdf
.pdf
Download
Handleiding smartphone low-end_Moonbird.pdf
.pdf
Download

In deze use case wordt gebruikgemaakt van smartphone VR headsets. In tegenstelling tot standa-alone VR headsets gebruik je deze met je smartphone om via een VR app op je smartphone ondergedompeld te worden in een virtuele omgeving. Voor dit project werd een nieuwe smartphone-gebaseerde VR-ontspanningsapplicatie ontwikkeld. Deze app kan worden aangepast aan je persoonlijke voorkeuren. Allereerst kun je kiezen uit drie soorten oefeningen: een spierontspanningsoefening (met auditieve begeleiding), een mindfulness-oefening (met auditieve begeleiding) of vrij rondkijken in een natuurlijke omgeving (zonder auditieve begeleiding). Ten tweede kun je kiezen uit drie verschillende natuurlijke omgevingen: een tropisch strand, een winterlandschap of een berglandschap. Ten derde kun je ook selecteren of de oefening wordt begeleid door een vrouwelijke of mannelijke stem.

Tijdens de VR-relaxatie oefening dragen de zorgprofessionals een wearable om hun hartslag en hartslagvariabiliteit in kaart te brengen. Wearables zijn draagbare apparaten met ingebouwde sensoren die je bijvoorbeeld om je pols kunt dragen. Er zijn tegenwoordig al een heleboel betaalbare toestellen beschikbaar, gaande van simpele activiteitstrackers (bv. Fitbit, Garmin, Polar, Withings, Apple, Moonbird) tot duurdere en high-end fysiologische metingen (bv. Empatica, Byteflies). In deze studie wordt gebruik gemaakt van de Moonbird en Fitbit.