Ga naar de hoofdinhoud

Low-end klinisch

Met deze studie onderzoeken we specifiek of een VR-relaxatiesessie verschillende klinische populaties kan helpen ontspannen. Klinische populaties ervaren soms obstakels die het moeilijk maken om bepaalde ontspanningsopties te benutten. VR-relaxatie biedt een laagdrempelige oplossing om toch te ontspannen. Het concept van VR-relaxatie omvat het gebruik van een VR-bril waarbij individuen worden ondergedompeld in een virtuele natuuromgeving, zoals een strand, terwijl ze begeleid worden tijdens ontspanningsoefeningen, bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen.

Gebruikershandleiding

Download hier de gebruikershandleiding voor de smartphone relaxatie toepassing met de Fitbit of de Moonbird als wearable.

Handleiding smartphone low-end_Fitbit.pdf
.pdf
Download
Handleiding smartphone low-end_Moonbird.pdf
.pdf
Download

Deze use case wordt uitgerold in UPC KU Leuven en PC Menen. In UPC KU Leuven zal er nagegaan worden of VR als ontspaningstool  een haalbaar en bruikbaar alternatief is voor ‘indien nodig’-medicatie, oftewel ‘pro re nata’-medicatie . Deze medicatie wordt niet voorgeschreven op vaste momenten, maar wordt toegediend in geval van nood (bv. kalmering). In PC Menen zullen we eerder de praktische haalbaarheid in de dagelijkse werking verkennen.

In deze use case gebruiken de deelnemers een smartphone VR headset.  Dit is een headset waarin je je smartphone schuift om een VR-beleving te krijgen.  Er wordt gebruikgemaakt van een speciaal voor deze studie ontwikkelde smartphone-based VR-ontspanningsapplicatie ontwikkeld. Deze app kan worden aangepast aan persoonlijke voorkeuren op verschillende manieren. Allereerst kun je kiezen uit drie soorten oefeningen: een spierontspanningsoefening of mindfulness-oefening met auditieve begeleiding of vrij rondkijken in een natuuromgeving zonder auditieve begeleiding. Ten tweede kun je kiezen uit drie verschillende natuuromgevingen: een tropisch strand, een winterlandschap of een berglandschap. Ten derde kun je ook bepalen of de oefening wordt begeleid door een vrouwelijke of mannelijke stem.

Tijdens de VR-relaxatie oefening dragen de deelnemers een wearable om hun hartslag en hartslagvariabiliteit in kaart te brengen. Wearables zijn draagbare apparaten met ingebouwde sensoren die je bijvoorbeeld om je pols kunt dragen. Er zijn tegenwoordig al een heleboel betaalbare toestellen beschikbaar, gaande van simpele activiteitstrackers (bv. Fitbit, Garmin, Polar, Withings, Apple, Moonbird) tot duurdere en high-end fysiologische metingen (bv. Empatica, Byteflies). In deze studie wordt gebruik gemaakt van de Moonbird en Fitbit.