Overslaan en naar de inhoud gaan

Begeleidingsgroep 16/01/2024

De derde, zeer geslaagde samenkomst van de IMH-begeleidingsgroep zit er weer op! Op dinsdag 16 januari 2024 kwam het merendeel van onze leden samen op Campus De Vest in Mechelen, benieuwd naar de projectvoortgang, de laatste ontwikkelingen binnen immersieve technologie, en zoveel meer.

Als eerste was Gareth Walkom aan het woord, oprichter van withVR. Gepassioneerd legde hij uit dat zijn bedrijf actief inzet op therapiemogelijkheden in VR om mensen met onder andere stotterproblemen of sociale angstgevoelens te helpen. De VR-app maakt hiervoor gebruik van gezichtsherkenning, het volgen van oogbewegingen en virtuele avatars om gepersonaliseerde omgevingen te creëren waarin personen veilig kunnen oefenen. Daarnaast ondersteunde withVR in 2023 maar liefst 15 onderzoeksprojecten, waaronder IMH, wat de vooruitstrevende visie van het bedrijf benadrukt.

Immersive Mental Health is een TETRA-project dat ondersteund wordt door VLAIO (het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen). Steven Puttemans, onze projectadviseur bij VLAIO legde kort de basisprincipes van een TETRA-project uit en gaf aan waar subsidiemogelijkheden lagen, wat voor de begeleidingsgroep uiteraard interessant was om te horen.

Toen was het woord aan ons, de onderzoekers van het IMH-project. We gaven een overzicht van waar we nu staan en waar we naartoe gaan. Zo haalden we aan dat inmiddels meer dan de helft van de use case studies voltooid is en dat we binnenkort starten aan de data-analyses. Net als de leden van de begeleidingsgroep zijn we erg benieuwd wat hieruit gaat komen, maar dat zullen we uitvoerig uit de doeken doen tijdens de volgende samenkomst!

Een mooi interactief moment werd ingelast om aan de aanwezige leden te bevragen hoe zij de VR-studie bij hun organisatie hadden ervaren. Wat vonden de gebruikers van de low-end/high-end VR-applicatie? Op welke barrières stootten ze? Zagen ze mogelijkheden om de VR-toepassing standaard aan hun personeel aan te bieden? Hoewel deze informatie ook in de use case studies wordt verzameld, was dit een uitgelezen kans om de ervaringen direct van onze leden te horen. We nemen hun opmerkingen dan ook graag mee in onze data-analyse.

Als laatste was het aan Isabelle Cuykx en Remko De Duytsche van het ITHT-project (Immersive Technology in Healthcare Training). In dit project wordt onderzocht hoe XR ingezet kan worden om trainingen te geven aan zorgpersoneel, en dat in drie domeinen: agressiehantering, klinisch redeneren en wondzorg. Op dit moment zijn ze volop in gesprek met technologie- en zorgpartners om de XR-trainingsmodules te ontwikkelen en de use cases vorm te geven. Om een tipje van de sluier op te lichten hadden ze al een mooi voorproefje bij in de vorm van een agressiehanteringsmodule in VR, waarbij een van de aanwezigen live mocht ervaren hoe het voelt om een boze, ontevreden patiënt te woord te staan en te kalmeren.

Al met al mogen we dus concluderen dat het wederom een erg succesvolle en interessante samenkomst was van de IMH-begeleidingsgroep. We kijken er erg naar uit om in de komende weken de laatste use cases uit te rollen en binnenkort de eerste resultaten te verkrijgen, die we op de volgende bijeenkomst met veel plezier zullen delen. Tot dan!