Overslaan en naar de inhoud gaan

Workshop bij UZ Leuven afdeling neonatologie

Op 22 januari 2024 bezochten we de afdeling Neonatologie van het Universitair Ziekenhuis Leuven (UZ Leuven) om een workshop te geven aan artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers rond de toepassingen van Virtual Reality (VR) in een zorgcontext en om uitleg te geven over de studie die die we hier zullen uitrollen. Al doende leert men! Zodus kregen alle aanwezigen de mogelijkheid om VR ook zelf uit te proberen a.d.h.v. verschillende apps en games. Zo probeerden ze onze projectapps uit, maar lieten we ook zien hoe immersief VR kan zijn door hen bovenaan een virtuele wolkenkrabber op een plank te laten wandelen (Richie’s Plank).

Voor ouders is de opname van hun kind op de afdeling neonatologie een stressvolle periode, en ook het zorgpersoneel zelf ervaart veel stress. Net daarom zou een VR-ontspanningsapplicatie een uitkomst kunnen bieden om kortstondig uit de realiteit te ontsnappen en even tot rust te komen. Hierbij focussen we ons vooral op de ouders van de kinderen die op de afdeling zijn opgenomen. Voor ouders is het vaak een zeer stressvolle en onzekere periode, waardoor zij sterk de behoefte voelen aan ontspanning. We bieden hun hiervoor de high-end VR-applicatie van het Nederlandse bedrijf Psylaris aan, een VR ontspanningstoepassing die de ouders over een virtueel strand zal leiden en hierbij auditief zal begeleiden, zodat zij hopelijk wat tot rust kunnen komen in een stressvolle omgeving.

In de studie zullen we polsen naar hun ervaringen en bekijken we of hun stressniveau daadwerkelijk gedaald is na gebruik van de VR-app, zowel op basis van vragenlijsten als van bijvoorbeeld het verloop van hun hartslag tijdens de VR-sessie. Nadien bevragen we ook een aantal ouders meer in de diepte over hoe ze de VR-ervaring hebben beleefd en of het voor hen een meerwaarde zou zijn als de VR-app standaard zou worden aangeboden op de afdeling.

We hopen dat we de ouders met onze VR-applicatie kunnen ondersteunen tijdens het verblijf van hun kindje op de afdeling, en we kijken alvast uit naar de start van deze interessante en waardevolle studie!